LogoVoorlezers
strookbaan (16K)
home onze boeken waarom? contact praktijk links
Voorleestips

Voorlezen doe je niet zomaar even snel. Het betere voorleeswerk vergt voorbereiding.
Wij hebben een lijst gemaakt met tips en trucs voor begeleiders en verwanten.


|Anna en Arnout | Dejan wil zelf lezen|

Niet zomaar een boekje

Door Anna van Meerland

West-End in Badhoevedorp is een dagbesteding voor mensen met een geestelijke en/of lichamelijke handicap, waar onze zoon Arnout ook werkzaam is. Op die plek heb ik kennis gemaakt met Edwin Boer, de maker van een geweldig boekje: "Fred koopt een groene trui."

Toen Arnout en ik het overhandigd kregen, waren we al gelijk enthousiast door de vrolijke uitvoering. Thuis gingen we er meteen voor zitten en Arnout gniffelde voortdurend door de herkenning van de hoofdpersoon. En wanneer ik één bladzijde had voorgelezen, zei hij: "Nog een keer." Aan het eind was het: "Mag ik ook een nieuwe trui?" Of zou hij de verkoopster bedoelen?

Sindsdien luistert hij vaak en graag naar de bijgeleverde CD. De sfeer spreekt aan en je waant je als toeziende klant bij de koop van een groene trui, die door verliefde gevoelens voor de verkoopster zomaar 'oranje' mag worden. En niet vanwege het voetballen. Zo'n eenvoudig gegeven is prachtig beschreven met een rugzak vol gevoel. "Wat kijkt ze lief", dacht Fred ( en waar hebben we dit eerder gehoord in een ander verband?) Hiér is het gemeend, de eenvoud en puurheid van een volwassen gehandicapte man, die daarvan geniet.

Het is een trui met inhoud, gevoel, warmte en weerspiegeling van de ziel van een eenvoudig mens, gevangen in de woorden van een bescheiden schrijver.

Als je dit weet over te brengen in een boekje, dan ben je zelf ook een mens met gevoel. Hulde dus voor Edwin Boer. Voor hem zeker de 'groene trui' of toch maar een oranje?

Arnout en Anna van Meerland.
Dejan wil zelf lezen
dejan (67K)
Dit is Dejan.
Hij woont zelfstandig en heeft een baan.
Elke dag gaat hij naar zijn werk.
Op zijn scooter.

Dejan kan niet goed lezen.
Op school heeft hij wel de letters geleerd.
Korte woorden kan hij lezen.
Maar nu wil hij graag echt leren lezen.

Het liefst leest hij samen.
Daar kan hij van leren.

Zelf lezen vindt hij ook leuk.
Dejan heeft de boeken van Fred gekocht.

Het lukte Dejan om zelf te lezen.
Hij was zo trots als een pauw.

De foto's vond hij mooi.
En die dame op de foto…
vond hij nog mooier!mail ons